Ciasto miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z solą i cukrem. Mieszając, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, kisiel i sok. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25x37 cm). Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
2.Miętę zaparzamy, zalewając 1 szkl. wrzątku, przecedzamy. Do naparu wlewamy 1 szkl. wrzątku, wsypujemy 1 galaretkę i 2 łyżki żelatyny. Mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
3.Śmietany ubijamy z mlekiem. Mieszamy z tężejącą galaretką. Wylewamy na spód biszkopta, przykrywamy drugim plackiem.
4.Drugą galaretkę rozrabiamy wg przepisu z resztą żelatyny. Tężejącą wylewamy na ciasto. Chłodzimy 3 godziny.
Porady
● Aby ciasto było wilgotne, miętę zaparzamy w 1,5 szkl. wrzątku, a następnie 1/2 szkl. naparu nasączamy biszkopty.
Komentarze