Miętowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodać cukier, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, oraz kakao. Wylewamy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 20 min w 180 stop.C. Ostudzić. Drugi biszkopt pieczemy tak samo ale zamiast kakao dodajemy łyżkę mąki
2.Landrynki zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą. W 1/2 szklance mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru, a resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając. Przestudzony budyń dodajemy po łyżce do ucieranego masła. Miksujemy do momentu jednolitej masy kremowej.
3.Galaretkę rozpuszczamy w ok 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ostudzoną i tężącą galaretką.
4.PRZEKŁADANIE CIASTA:
Na jasny biszkopt wlewamy masę miętową, następnie ciemny biszkopt, większą połowę masy śmietanowej, herbatniki, reszta masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Schładzamy.
Komentarze