Miętowe ciasto

4.5 (192 ocen)

Na pewno wszystkim posmakuje

Składniki:

  • CIASTO:
    3 jajka
    0,5 szkl. mąki
    0,5 szkl. cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    WARSTWA MIĘTOWA:
    180 g landrynek miętowych
    0,5 szklanki wody
    budyń śmietankowy
    360 ml mleka
    150 g masła
    2 łyżki cukru

    WARSTWA ŚMIETANOWA:
    galaretka agrestowa
    200 g śmietanki 30%

    DODATKOWO:
    ok 20 sztuk herbatników
    20g czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miętowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodać cukier, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, oraz kakao. Wylewamy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy 20 min w 180 stop.C. Ostudzić. Drugi biszkopt pieczemy tak samo ale zamiast kakao dodajemy łyżkę mąki
  • 2. Landrynki zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą. W 1/2 szklance mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru, a resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając. Przestudzony budyń dodajemy po łyżce do ucieranego masła. Miksujemy do momentu jednolitej masy kremowej.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w ok 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ostudzoną i tężącą galaretką.
  • 4. PRZEKŁADANIE CIASTA:
    Na jasny biszkopt wlewamy masę miętową, następnie ciemny biszkopt, większą połowę masy śmietanowej, herbatniki, reszta masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Schładzamy.

Porady

Można udekorować listkami świeżej mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować