Ciasto”Metrowiec”

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto „Metrowiec” jest to kolejny mój wypiek, który jest w mojej rodzinnie od lat. Ciasto „Metrowiec” jest szybkim, prostym połączeniem ciasta biszkoptowego z puszystym kremem.Całość oblana jest polewą czekoladową. Cały sekret tego ciasta tkwi w sposobie ciecia- po skosie.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto jasne
    200 g mąki(1,5 szklanki + 2 łyżki)
    150 g cukru
    120 ml oleju
    20 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    aromat waniliowy
    ciasto ciemne
    200 g mąki(1,5 szklanki)
    150 g cukru
    120 ml oleju
    20 g kakao(2 łyżki)
    20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
    3 jajka
    krem
    500 ml mleka
    300 g masła
    120 g cukru
    60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
    30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
    20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
    2 żółtka
    polewa czekoladowa
    200 g czekolady deserowej
    50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto”metrowiec” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować. Dodać olej oraz aromat waniliowy. Całość miksować do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Ciasto ciemne: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy olej. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Krem: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka dodajemy zimne. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami zimny budyń.
    Oba ciasta kroimy na kromki około 2-3 centymetrowe. Układamy na przemiennie. Poszczególne kromki smarujemy kremem to znaczy jasną kromkę smarujemy kremem i łączymy ja do ciemnej kromki. Ciemną kromkę smarujemy kremem i łączymy ją z jasną kromką. Postępujemy tak do wyczerpania się kromek ciasta. Boki i wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Czekolady kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Polewamy gotowe ciasto. dowolnie ozdabiamy. Ciasto kroimy pod kątem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować