Ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką

4.8 (5 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto marchewkowe z jabłkami, orzechami, galaretka jogurtowa doskonale komponuje się z ciastem, jest wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 5 sztuk "L",
    cukier 1 szklanka,
    mąka tortowa 2,5 szklanki,
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    przyprawa do piernika 1 łyżka,
    olej rzepakowy 3/4 szklanki,
    marchew 3 sztuki większe,
    orzeszki ziemne 100 gram,
    jabłka 2 sztuki

    galaretka wiśniowa 3 opakowania,
    jogurt naturalny 2 opakowania po 380 gram jedno,
    czekolada gorzka 100 gram,
    kakao do posypania - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką 1. Do misy robota dodać cukier, jajka i utrzeć do białości na "kogel mogel", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rozdrobnioną w rozdrabniaczu marchewkę (lub starta na drobnych oczkach tarki), wlać olej i połączyć składniki.
  • Ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką 2. Wsypać rozdrobnione orzeszki ziemne, jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.
  • Ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką 3. Wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką 4. Galaretki wymieszać w 600 ml gorącej wody, wystudzić do prawie stężenia, wymieszać z zimnym jogurtem .
  • Ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką 5. Zimną czekoladę (do zamrażarki na 30 minut) nożykiem pościnać na wiórki.
  • ciasto marchewkowe 6. Ciasto dobrze wystudzone (najlepiej upiec wieczorem na następny dzień) przekroić na dwie części.
  • iasto marchewkowe 7. Jedną część ciasta można zwilżyć np. herbatą z cytryna, posmarować połową galaretki, nakryć drugim ciastem.

    Czekoladę dodać do reszty galaretki, rozsmarować na wierzchu ciasta i wokoło rantu i posypać kakao, schować do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować