Bardzo smaczne ciasto marchewkowe z jabłkami, orzechami, galaretka jogurtowa doskonale komponuje się z ciastem, jest wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
przyprawa do piernika 1 łyżka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
marchew 3 sztuki większe,
orzeszki ziemne 100 gram,
jabłka 2 sztuki
galaretka wiśniowa 3 opakowania,
jogurt naturalny 2 opakowania po 380 gram jedno,
czekolada gorzka 100 gram,
kakao do posypania - ile potrzeba
Ciasto marchewkowe z jogurtową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy robota dodać cukier, jajka i utrzeć do białości na "kogel mogel", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rozdrobnioną w rozdrabniaczu marchewkę (lub starta na drobnych oczkach tarki), wlać olej i połączyć składniki.
2.Wsypać rozdrobnione orzeszki ziemne, jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy.
3.Wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
4.Galaretki wymieszać w 600 ml gorącej wody, wystudzić do prawie stężenia, wymieszać z zimnym jogurtem .
5.Zimną czekoladę (do zamrażarki na 30 minut) nożykiem pościnać na wiórki.
6.Ciasto dobrze wystudzone (najlepiej upiec wieczorem na następny dzień) przekroić na dwie części.
7.Jedną część ciasta można zwilżyć np. herbatą z cytryna, posmarować połową galaretki, nakryć drugim ciastem.
Czekoladę dodać do reszty galaretki, rozsmarować na wierzchu ciasta i wokoło rantu i posypać kakao, schować do lodówki.
Komentarze