Ciasto marchewkowe

4.5 (160 ocen)

Jedno z najbardziej ulubionych ciast naszej rodziny.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x35:
    4 jajka
    1 1/4 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cynamonu
    3 szklanki startej marchewki
    1 szklanka pokrojonych
    orzechów (u mnie bez)

    Składniki na wierzch (lukier):
    115g miękkiego masła
    225g miękkiego serka
    3-krotnie mielonego
    200g cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ubić jajka z cukrem. Dodać olej a następnie mąkę,
    sodę, proszek, sól i cynamon. Na końcu wmieszać marchewkę i orzechy.
    Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w 170 stopniach.
    Wyjąć i ostudzić. Na lukier utrzeć masło, serek i cukier. Posmarować wierzch ciasta i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować