Ciasto marchewkowe

4.95 (165 ocen)

  • 30 min

Ciasto marchewkowe jest przepyszne.Ciasto nauczyła piec mnie moja Ś.P babcia.Polecam!!!

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g margaryny
    2 szklanki startej na drobno marchewki
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    bułka tarta do formy
    lukier:
    200 g cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.95 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę osącz na sicie. Jeśli jest bardzo soczysta lekko odciśnij nadmiar soku. margaryne rozpuść w rondelku i przestudź. Jajka zmiksuj z cukrem na puch. Wsyp połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Wymieszaj. Ciągle mieszając dodaj startą marchewkę i resztę mąki.Na koniec wlej ostudzoną margaryne i delikatnie wymieszaj łyżką. Tortownicę o średnicy 26cm wysmaruj margaryna i posyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i piecz około 45 minut w 180st.C. Cukier puder utrzyj z odrobiną soku z cytryny. Przestudzone ciasto polej lukrem.

Porady

nie wyciągać odrazu ciasta z piekarnika,niech chwile sobie tam postoi( z 10 minutek) po upieczeniu ciasta można tez polać rozpuszczona czekoladą,lub posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować