Faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najlepsze,orginalne w smaku ziemniaczki dla smakoszy.

  • 30 min

Składniki:

  • ok 1 kg sporych ziemniaków
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    pęczek szczypiorku
    1 jajko
    20 dag mozarelli
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    olej

Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować i ściąć "czapeczkę" z jednej strony tak, aby można było je wydrążyć zostawiając ok. 1 cm "ścianki"

    Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i szczypiorek drobno posiekać, mozarellę pokruszyć. Dodać jajko, sól, pieprz i startą gałkę i wszystko razem wymieszać.

    Do wydrążonych ziemniaków nakładać farsz, przykryć "czapeczką", skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową.
    Grillować ok 30 min.

Porady

Przed zawinieńciem w folię,ziemniaki można tez skropić odrobiną piwa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy