Trochę przypomina keks, trochę piernik. Jest wilgotne, pełne bakalii, cudnie pachnie (i to nie tylko podczas pieczenia), jest pyszne. Małe rączki mile widziane podczas przygotowywania tego ciasta...
Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, śliwki i orzechy pokroić w drobną kostkę.
2.Miękkie masło, cukier brązowy i waniliowy, miód włożyć do misy miksera, dokładnie zmiksować.
3.Wbić jajka, zmiksować.
4.Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon, zmiksować.
5.Dołożyć marchew...
6.... i bakalie.
7.Całość dobrze wymieszać.
8.Foremką na keks (o dł. 25cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto.
9.Piec ok. 1 godz. (do "suchego patyczka") w temp. 180 - 190st. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 10 minut, następnie wyjąć z foremki (razem z papierem) i studzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu (najlepiej następnego dnia).
Komentarze