Ciasto malinowo chałwowe

4.5 (198 ocen)

Jestem uczennicą technikum żywienia. Przepis na to ciasto dostałam od siostry, a kiedy je przygotowujemy wszyscy czekają z niecierpliwością, aż będzie gotowe do zjedzenia.Sabina Ziemba, Wysoka Strzyżowska

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka, 16 dag cukru, 12 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
    Masa chałwowa:
    - 1 margaryna, 20 dag chałwy, 3 żółtka, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 1 budyń śmietankowy
    Mus malinowy:
    - 3 galaretki malinowe, 80 dag malin (mogą być mrożone)
    Pianka:
    - 2 galaretki cytrynowe, 750 ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto malinowo chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek. Pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 30 min.
    Masa chałwowa: szklankę mleka gotujemy, a w reszcie mleka rozrabiamy budyń, żółtka i cukier. Wlewamy to wszystko do gotującego się mleka i gotujemy z tego budyń.Studzimy. Margarynę ucieramy, dodajemy zimny budyń i skruszoną chałwę. Ucieramy na puszystą masę i wykładamy na biszkopt.
    Mus malinowy: galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i gorące wlewamy do malin. Gdy zacznie tężeć, wlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki, aby stężało.
    Pianka: galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i pozostawiamy do stężenia. Śmietankę 30% ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy pianka stężeje, wylewamy na mus malinowy. Dekorujemy wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować