Jestem uczennicą technikum żywienia. Przepis na to ciasto dostałam od siostry, a kiedy je przygotowujemy wszyscy czekają z niecierpliwością, aż będzie gotowe do zjedzenia.Sabina Ziemba, Wysoka Strzyżowska
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka, 16 dag cukru, 12 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Masa chałwowa:
- 1 margaryna, 20 dag chałwy, 3 żółtka, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 1 budyń śmietankowy
Mus malinowy:
- 3 galaretki malinowe, 80 dag malin (mogą być mrożone)
Pianka:
- 2 galaretki cytrynowe, 750 ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru.
Ciasto malinowo chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek. Pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 30 min.
Masa chałwowa: szklankę mleka gotujemy, a w reszcie mleka rozrabiamy budyń, żółtka i cukier. Wlewamy to wszystko do gotującego się mleka i gotujemy z tego budyń.Studzimy. Margarynę ucieramy, dodajemy zimny budyń i skruszoną chałwę. Ucieramy na puszystą masę i wykładamy na biszkopt.
Mus malinowy: galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i gorące wlewamy do malin. Gdy zacznie tężeć, wlewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Pianka: galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i pozostawiamy do stężenia. Śmietankę 30% ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę. Gdy pianka stężeje, wylewamy na mus malinowy. Dekorujemy wg uznania.
Komentarze