Ciasto makowo-biszkoptowe z masą i biszkoptami w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Makowe i biszkoptowe ciasto przełozone masa budyniowa-z biszkoptami otulonymi czekoada -polecam na deser i nie tylko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1. Ciasto z makiem:
    200 g cukru
    3/4 szklanki suchego maku
    100 g wiórków kokosowych drobnych białych
    6 białek

    2. Biszkopt:

    150 g mąki
    100 g cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    3. Masa budyniowa:
    1 i 1\2 szklanki mleka
    1 kostka mięękkiej margaryny lub masła
    6 żółtek
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    6 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej

    4. Ponadto:

    polewa czekoladowa :
    2 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    1, 5 łyżki ciemnego kakao
    5 łyżek słodkiej smietany kremówki)
    5 oraz:

    dzem np wiśniowy
    paczka krągłych biszkoptów

    oraz kilka wisni do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto makowo-biszkoptowe z masą i biszkoptami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Wsypać wiórki, mak i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki . Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut.

    2.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

    3. Pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Wystudzić.
    Masło utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać budyń, partiami, dalej ucierając, do powstania gładkiej masy.

    4.Polewa:składniki na polewe połaczyc wymieszac w rondelku.

    5. Ciasto makowe przełozyc masą budyniowa, przykryc biszkoptem , rozmarowac dzem , ułozyc biszkopty oraz wisienki , polac polewa czekoladowa .
    Odstawic do stężenia, smacznego:)

Porady

blacha 20 na 40 składniki powinny miec temp .pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować