Ciasto makowo-biszkoptowe z masą i biszkoptami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Wsypać wiórki, mak i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki . Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut.
2.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
3. Pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać budyń, partiami, dalej ucierając, do powstania gładkiej masy.
4.Polewa:składniki na polewe połaczyc wymieszac w rondelku.
Komentarze