Ciasto makowo-biszkoptowe z masą i biszkoptami w czekoladzie

  • wyświetlono: 661 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Makowe i biszkoptowe ciasto przełozone masa budyniowa-z biszkoptami otulonymi czekoada -polecam na deser i nie tylko.

bozena
  • 90min

Składniki

1. Ciasto z makiem:
200 g cukru
3/4 szklanki suchego maku
100 g wiórków kokosowych drobnych białych
6 białek

2. Biszkopt:

150 g mąki
100 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

3. Masa budyniowa:
1 i 1\2 szklanki mleka
1 kostka mięękkiej margaryny lub masła
6 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej

4. Ponadto:

polewa czekoladowa :
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
1, 5 łyżki ciemnego kakao
5 łyżek słodkiej smietany kremówki)
5 oraz:

dzem np wiśniowy
paczka krągłych biszkoptów

oraz kilka wisni do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto makowo-biszkoptowe z masą i biszkoptami w czekoladzie

  • 1. 1. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Wsypać wiórki, mak i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki . Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut.

    2.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

    3. Pół szklanki mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Wystudzić.
    Masło utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać budyń, partiami, dalej ucierając, do powstania gładkiej masy.

    4.Polewa:składniki na polewe połaczyc wymieszac w rondelku.

    5. Ciasto makowe przełozyc masą budyniowa, przykryc biszkoptem , rozmarowac dzem , ułozyc biszkopty oraz wisienki , polac polewa czekoladowa .
    Odstawic do stężenia, smacznego:)

Porady

blacha 20 na 40
składniki powinny miec temp .pokojową

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieDeserbiszkoptymasa budyniowasłodkociasto makowe biszoptcycuszki
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z beą

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Ciasto biszkoptowe z masą i różową...

ciasto biszkoptowe przekładane...

Delikatne, puszyste i pyszne ciasto :)

Dodane przez: Monika Matysiak

Ciasto biszkoptowe z masą owocową i kremem...

Leciutkie i puszyste ciasto, z...

ciasto z maśa i  biszkoptami

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Biszkopt kakaowy z masą śmietakowo...

Ciasto kakaowe z maśa śmietakową...

Ciasto makowe

Dodane przez: Misia1730

Ciasto makowe z puszystą masą

Przepyszne ciasto:) A co najważniejsze...

image-03vxwkp

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem...

Ciasto smakuje reeewelacyjnie -...

Ciasto czekoladowe z masą makową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto czekoladowe z masą makową

Pyszne ciasto mocno czekoladowe...