Ciasto makowe

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Łatwe i pyszne, zawsze się udaje:)

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g margaryny,
    300 g cukru,
    6 jajek,
    250 g mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 czubate łyżki gotowej masy makowej,
    2 łyżki likieru pomarańczowego (niekoniecznie),
    cukier puder do posypania ciasta,
    1/2 łyżki do posypania tortownicy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi natłuszczamy i oprószamy bułką tartą.
  • 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, miksujemy.
  • 3. Wrzucamy masę makową, mieszamy drewnianą łyżką, na końcu dodajemy ubite białka, łączymy delikatnie składniki i przekładamy do tortownicy.
  • 4. Pieczemy ok godziny w tem. 180 st C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  • 5. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Można posypać ciasto cukrem pudrem gdy jest jeszcze gorące, wtedy utworzy się chrupiąca skorupka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować