Nie wiem skąd ta nazwa ale od lat mam ten przepis w zeszycie:)Ciasto mozna robić na biszkopcie lub bezpośrednio wykładać do tortownicy,Na zdjęciu jest na biszkopcie,który został mi z innego ciasta.
Ciasto "lucynka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wanilinowy,całe jajka ,żółtka,mąkę roztrzepać dokładnie a następnie zagotowac mleko i wlać masę ,gotując budyńMasę dobrze wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Zęlatynę namoczyć w zimnej wodzie a nastepnie dolać wrzatku ok. 1/2 szkl.
Do masła dodajemy po łyżeczce budyniu i ucieramy ciągle mieszając na koniec dodajemy żelatynę w bardzo małych ilościach,żeby ciasto się nie ścięło.
Kilka truskawek miksujemy ,dodajemy do masy - mieszamy i przekładamy do tortownicy.Wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy galaretke wg.przepisu a jak będzie tężała na ciasto układamy pozostałe owoce,zalewamy galaretka i wstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Komentarze