Ciasto "Lucynka"

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie wiem skąd ta nazwa ale od lat mam ten przepis w zeszycie:)Ciasto mozna robić na biszkopcie lub bezpośrednio wykładać do tortownicy,Na zdjęciu jest na biszkopcie,który został mi z innego ciasta.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko: 0.5 litra
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 2.5 łyżki
    - masło lub margaryna: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 szklanka
    - Żelatyna: 1.5 łyżki
    - truskawki świeże: 35 dekagramów
    - galaretka truskawkowa-opakowanie: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "lucynka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lucynka 1. Cukier wanilinowy,całe jajka ,żółtka,mąkę roztrzepać dokładnie a następnie zagotowac mleko i wlać masę ,gotując budyńMasę dobrze wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch.
    Zęlatynę namoczyć w zimnej wodzie a nastepnie dolać wrzatku ok. 1/2 szkl.
    Do masła dodajemy po łyżeczce budyniu i ucieramy ciągle mieszając na koniec dodajemy żelatynę w bardzo małych ilościach,żeby ciasto się nie ścięło.
    Kilka truskawek miksujemy ,dodajemy do masy - mieszamy i przekładamy do tortownicy.Wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy galaretke wg.przepisu a jak będzie tężała na ciasto układamy pozostałe owoce,zalewamy galaretka i wstawiamy do zastygnięcia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Mleko Truskawki Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować