Ciasto smoczy owoc

4.5 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Wbrew nazwie nie zawiera ono w sobie pitaji ( dragon fruit ). Ciasto przygotowałam na wzór tego egzotycznego owocu. Biszkopt upiekłam z na bazie malinowego budyniu a wnętrze kryje w sobie drogocenne nasiona chia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 )
    2 x 5 jajek
    2 budynie malinowe
    2 x 5 łyżek mąki
    2 x 1 szkl cukru
    2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    różowy barwnik

    krem chia
    300 ml mleka
    3 łyżki nasion chia
    800 g jogurtu greckiego
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy

    krem różowy
    1 szkl mleka w proszku
    70 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    125 g masła
    różowy barwnik

    dodatkowo
    zielony lukier w tubce
    1 łyżeczka soku z cytryny


Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto smoczy owoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Budyń z mąką i proszkiem przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Pod koniec dokładamy odrobinę różowego barwnika aby wzmocnić kolor. Ciasto przelewamy do dużej, prostokątnej formy i pieczemy około 2o minut w 180 stopniach.
  • 2. W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.
  • 3. Nasiona chia wsypujemy do odmierzonej ilości mleka. Dokładnie mieszamy aby nie przykleiły się do naczynia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce aby napęczniały. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia.
  • 4. Jogurt ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Wlewamy powstały puding z nasion chia. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody.
  • 5. Kiedy napęcznieję, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.
  • 6. Jeden biszkopt wkładamy ponownie do blaszki. Zabezpieczmy brzegi folią aluminiową aby nic nie wyciekało. Wlewamy krem chia, nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.
  • 7. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem. Stopniowo i na przemian wlewamy mleko z cukrem i dosypujemy po łyżce mleka w proszku. Na koniec dodajemy tyle barwnika aby uzyskać kolor podobny do biszkoptu.
  • 8. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Wygładzamy go a następnie końcówką noża delikatnie uderzamy aby powstał efekt łusek.
  • 9. Użyłam gotowego lukru ale można oczywiście przygotować niewielką ilość samemu. Rozcieńczamy go sokiem z cytryny aby był rzadszy. Za pomocą wykałaczki nakładamy na końcówki łusek. Niecierpliwy polecam ominąć ten etap.
  • 10. Gotowe ciasto wstawiamy ponownie do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować