Ciasto "Lion" bez pieczenia

4.51 (164 ocen)

  • 9 godz.

Ciasto jest bardzo smaczne,lecz pracochłonne,ale później są zdumiewające efekty. Ciasto można robić na przeróżne imprezy okolicznościowe,np.:Wesela,Urodziny,Imieniny,Komunie,Stypy,Bankiery,Szkolenia,itp..Polecam ten przepis,ponieważ naprawdę jest bardzo smaczny.

  • 9 godz.

Składniki:

  • około 300 g herbatników,
    400 g masy kajmakowej,orzechowej w puszcze.
    Składniki na Krem budyniowy:
    1,5 szklanki mleka,
    1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem w proszku,
    2 łyżki masła,
    3 łyżki cukru,
    1 łyżeczka cukru wanilinowego.
    Składniki na krem śmietanowy:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 % zawartości tłuszczu,
    1 szczypta soli,
    3 łyżeczki cukru pudru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    2 łyżki żelatyny wieprzowej w proszku,
    1/4 szklanki wody,
    4 małe lub dwa duże batoniki ,,Lion''.
    Dodatkowo:
    płatki czekoladowe do posypania wierzchu,
    gotowa polewa czekoladowa do polania wierzchu,
    małe batoniki ,,Lion'' (tyle kupić batoników,aby batoniki były na całej powierzchni ciasta (batoniki są potrzebne jeszcze do dekoracji).
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto "lion" bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 18-26 cm wykładamy herbatnikami. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku z lekko wrzącą wodą przez pół godziny. Przekładamy na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy. Wykładamy kolejną partię herbatników,lekko dociskając. Szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrami. Proszek budyniowy rozprowadzamy 0,5 szklanki zimnego mleka i dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy,aż powstanie gęsty budyń. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Chwilę studzimy. Następnie wylewamy na herbatniki,rozprowadzamy. Na krem wykładamy kolejną partię herbatników,lekko dociskamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Żelatynę dodajemy do gorącej wody,mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Batoniki kroimy na niewielkie kawałeczki. Zimną kremówkę ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder,cukier wanilinowy,wystudzoną żelatynę oraz pokrojone batoniki ,,Lion''. Masę wykładamy na herbatniki,obsypując płatkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny,a najlepiej na całą noc. Po czym ciasto wyciągamy z lodówki i na całej powierzchni ciasta układamy przekrojone wzdłuż na pół małe batoniki ,,Lion''.
  • 3. Wierzch ciasta obficie oblewamy polewą czekoladową,równomiernie ją rozprowadzamy. Po czym wierzch ciasta również posypujemy płatkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny,a najlepiej na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować