Ciasto "Lion" bez pieczenia

  • wyświetlono: 1251 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest bardzo smaczne,lecz pracochłonne,ale później są zdumiewające efekty. Ciasto można robić na przeróżne imprezy okolicznościowe,np.:Wesela,Urodziny,Imieniny,Komunie,Stypy,Bankiery,Szkolenia,itp..Polecam ten przepis,ponieważ naprawdę jest bardzo smaczny.

  • 540min

Składniki

około 300 g herbatników,
400 g masy kajmakowej,orzechowej w puszcze.
Składniki na Krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem w proszku,
2 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Składniki na krem śmietanowy:
1 szklanka śmietany kremówki 30 % zawartości tłuszczu,
1 szczypta soli,
3 łyżeczki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki żelatyny wieprzowej w proszku,
1/4 szklanki wody,
4 małe lub dwa duże batoniki ,,Lion''.
Dodatkowo:
płatki czekoladowe do posypania wierzchu,
gotowa polewa czekoladowa do polania wierzchu,
małe batoniki ,,Lion'' (tyle kupić batoników,aby batoniki były na całej powierzchni ciasta (batoniki są potrzebne jeszcze do dekoracji).

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Lion" bez pieczenia

  • 1. Formę o wymiarach 18-26 cm wykładamy herbatnikami. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku z lekko wrzącą wodą przez pół godziny. Przekładamy na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy. Wykładamy kolejną partię herbatników,lekko dociskając. Szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrami. Proszek budyniowy rozprowadzamy 0,5 szklanki zimnego mleka i dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy,aż powstanie gęsty budyń. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Chwilę studzimy. Następnie wylewamy na herbatniki,rozprowadzamy. Na krem wykładamy kolejną partię herbatników,lekko dociskamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Żelatynę dodajemy do gorącej wody,mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Batoniki kroimy na niewielkie kawałeczki. Zimną kremówkę ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder,cukier wanilinowy,wystudzoną żelatynę oraz pokrojone batoniki ,,Lion''. Masę wykładamy na herbatniki,obsypując płatkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny,a najlepiej na całą noc. Po czym ciasto wyciągamy z lodówki i na całej powierzchni ciasta układamy przekrojone wzdłuż na pół małe batoniki ,,Lion''.
  • 3. Wierzch ciasta obficie oblewamy polewą czekoladową,równomiernie ją rozprowadzamy. Po czym wierzch ciasta również posypujemy płatkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny,a najlepiej na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiasto okolicznościowe Ciasto nadaje się na wszelkie imprezy okolicznościowe

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO SNIKERS BEZ PIECZENIA

Dodane przez: Bolkaa

CIASTO SNIKERS BEZ PIECZENIA

Szybkie ciasto z herbatników przełożonych...

Ciasto biały lion

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto biały lion

niezwykle pyszne ciasto na każdą...

Ciasto bananowe bez pieczenia

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Ciasto bananowe bez pieczenia

Idealne dla osób, które nie mają...

image-1nr238p

Dodane przez: Sliczna6

Ciasto raffaello bez pieczenia

Szybkie smaczne ciasto ,mega kokosowe.

CIASTO LION

Dodane przez: asia89gd

Ciasto Lion

Dla sympatyków bardzo słodkich...

Chatka - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: Ola1984

Chatka - ciasto bez pieczenia

Pyszny sernik na zimno nie wymagający...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE