Masa owocowa:
1 kg wydrylowanych śliwek
500 g gruszek bez gniazd nasiennych (3 większe sztuki)
130 g rabarbaru
1 szklanka wiórek kokosowych
2/3 szklanki kaszy kukurydzianej
1/2 szklanki cukru
Ciasto kukurydziane z owocami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na masę owocową śliwki zblendować. Dodać pokrojone na małe kawałki gruszki oraz rabarbar. Wsypać cukier, kaszę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i odłożyć na co najmniej 1 godzinę.
2.Na ciasto jajka utrzeć z cukrem. Ucierając, dodać kolejno: olej, maślankę, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną. Ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
3.Podpiec 20 min (200 st. C). Formę z ciastem wyjąć z piekarnika.
4.Na wierzch wyłożyć przygotowaną masę owocową.
5.Piec jeszcze 30 min (200 st. C).
Kroić po wystudzeniu.
Komentarze