Ciasto kruche porzeczkowo-wiśniowo-migdałowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche kakaowe ciasto z wiśniami, porzeczkami i migdałową masą z kaszy manny. Rewelacyjne połączenie smaków!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 250 g
    Cukier - 50 g
    Masło zimne - 100 g
    Jajko - 1 sztuka
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Kakao - 2 łyżki

    Masa owocowa:
    Wiśnie wydrylowane - 150 g
    Porzeczki czerwone - 250 g
    Cukier - 1 łyżka
    Mąka ziemniaczana - 2 łyżki

    Masa migdałowa:
    Mleko - 1/2 litra
    Kasza manna - 5 łyżek
    Migdały mielone - 150 g
    Masło w temperaturze pokojowej - 100 g
    Cukier - 150 g

    Góra:
    Wiśnie wydrylowane - 150 g
    Galaretka (najlepiej wiśniowa) - 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto

Ciasto kruche porzeczkowo-wiśniowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche porzeczkowo-wiśniowo-migdałowe 1. Ciasto:
    Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Rozwałkowujemy i kładziemy na blasze (u mnie 23x35cm). Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.

    Masa owocowa:
    Owoce podgrzewamy w garnku, aż puszczą sok. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę wykładamy na upieczony spód.

    Masa migdałowa:
    Do mleka dodajemy kaszę i razem gotujemy na małym ogniu, aż mocno zgęstnieje. Od momentu zagotowani powinny wystarczyć 3 minuty. Studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ostudzoną kaszę. Na końcu dodajemy mielone migdały. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na owoce.
    Ciasto chłodzimy w lodówce, aby masa stwardniała a w tym czasie robimy galaretkę.

    Góra:
    Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy aby lekko stężała - musi być na tyle gęsta, aby nie wypłynęła z blachy.
    Ma masie migdałowej układamy wiśnie i zalewamy galaretką.

    Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepsze jest drugiego, a nawet trzeciego dnia, gdy kruchy blat zmięknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować