Ciasto na biszkopcie z masą krówkową i prażonym słonecznikiem.Ciasto z bitą śmietaną z warstwą herbatników i powidłami. Ciasto bardzo znane na śląsku na weselach.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-200 g. cukru
-200 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
powidła śliwkowe-280 g.
masa krówkowa:
-300 g. łuskanego słonecznika
-1 łyżka masła
-2 łyżki cukru trzcinowego, można białego
-1 masło-250 g.
-1 puszka Kajmaku-400 g.
-4 łyżeczki żelatyny
-1/2 szklanki mleka,można wody
herbatniki dwukolorowe Petitbeurre-ok.200 g.
bita śmietana:
-500 ml.śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-70 g. cukru pudru
-3 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
Ciasto krówkowe ze słonecznikiem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do blaszki 34x38 cm, wyłożonej papierem.
2.Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, dobrze zdjąć skórkę.Nie będzie odstawać,podczas smarowania powidłami.
3.Posmarować powidłami.
4.masa krówkowa-Słonecznik wraz z masłem i cukrem trzcinowym usmażyć na patelni na złoty kolor.Nie przesmażyć, bo będzie gorzki.Ostudzić, od czasu do czasu mieszając.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić do letniego.
Zmiksować miękkie masło z kajmakiem (trzymanym w temperaturze pokojowej).
Dolewać po trochu żelatyny, cały czas miksując.
Dodać słonecznik i wymieszać już łopatką.
Rozsmarować na powidłach.
5.Ułożyć warstwę herbatników.
6.Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem i pudrem.Dolewać żelatynę i zmiksować. Zaraz wyłożyć i rozsmarować na herbatnikach.
7.Na górę zetrzeć czekoladę i schłodzić ciasto w lodówce.
Komentarze