CIASTO KRÓWKOWE ZE SŁONECZNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ

5 (161 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Ciasto na biszkopcie z masą krówkową i prażonym słonecznikiem.Ciasto z bitą śmietaną z warstwą herbatników i powidłami. Ciasto bardzo znane na śląsku na weselach.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -200 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    powidła śliwkowe-280 g.

    masa krówkowa:
    -300 g. łuskanego słonecznika
    -1 łyżka masła
    -2 łyżki cukru trzcinowego, można białego

    -1 masło-250 g.
    -1 puszka Kajmaku-400 g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki mleka,można wody

    herbatniki dwukolorowe Petitbeurre-ok.200 g.

    bita śmietana:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -70 g. cukru pudru
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    1/2 ciemnej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Ciasto krówkowe ze słonecznikiem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przed pieczeniem 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do blaszki 34x38 cm, wyłożonej papierem.
  • zdjęcie skórki 2. Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, dobrze zdjąć skórkę.Nie będzie odstawać,podczas smarowania powidłami.
  • powidła 3. Posmarować powidłami.
  • masa 4. masa krówkowa-Słonecznik wraz z masłem i cukrem trzcinowym usmażyć na patelni na złoty kolor.Nie przesmażyć, bo będzie gorzki.Ostudzić, od czasu do czasu mieszając.
    Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić do letniego.
    Zmiksować miękkie masło z kajmakiem (trzymanym w temperaturze pokojowej).
    Dolewać po trochu żelatyny, cały czas miksując.
    Dodać słonecznik i wymieszać już łopatką.
    Rozsmarować na powidłach.
  • warstwa herbatników 5. Ułożyć warstwę herbatników.
  • bita śmietana 6. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić ze śmietan-fixem i pudrem.Dolewać żelatynę i zmiksować. Zaraz wyłożyć i rozsmarować na herbatnikach.
  • tarta czekolada 7. Na górę zetrzeć czekoladę i schłodzić ciasto w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować