Ciasto Królowej

4.49 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto królowej to połączenie pysznego mocno czekoladowego biszkoptu, śmietankowej masy budyniowej, herbatników, krakersów, masy krówkowej oraz bitej śmietany. Te wszystkie warstwy tworzą coś przewspaniałego….

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 24×34

    Biszkopt;

    7 jajek
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżka mąki pszennej
    1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
    3 budynie czekoladowe
    1 szkl cukru

    Masa budyniowa:

    4 budynie śmietankowe bez cukru

    1,7 l mleka 3.2%

    1/2 szkl cukru

    500 g margaryny Kasi

    Ponad to :

    1 op. herbatników

    1 op krakersów

    600 ml śmietanki kremówki

    50 g mlecznej czekolady

    50 g białej czekolady

    4 płaskie łyżki cukru pudru

    100 ml mocnego kompotu wiśniowego

    1 1/2 puszki masy krówkowej
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto królowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szyptę soli i całość ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka.
    2. Do masy jajecznej przesiej pozostałe suche składniki i całośc wymieszaj za pomocą miskera. Ciasto wylej na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra -dół) i piecz 30-40 min

    3. Masa budyniowa: Do rondla wlej 1,5 l mleka i dodaj cukier. Do reszty mleka dodaj budynie i wymieszaj na gładką mleka. GDy mleko w rondlu będzie ciepłe wlej masę budyniową i mieszaj do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia

    4. Margarynę utrzyj na jasną masę, stopniowo dodawaj ostudzony budyń.

    5. Biszkopt przetnij na pół. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem

    6. Układamy ciasto: biszkopt, polewamy go połową kompotu, wykładamy 1/2 masy budyniowej, biszkopt , polewamy go resztą kompotu, 1/2 masy, pozostała masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śietana, i starta czekolada.

    Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować