Ciasto królowej to połączenie pysznego mocno czekoladowego biszkoptu, śmietankowej masy budyniowej, herbatników, krakersów, masy krówkowej oraz bitej śmietany. Te wszystkie warstwy tworzą coś przewspaniałego….
Ciasto królowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szyptę soli i całość ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka.
2. Do masy jajecznej przesiej pozostałe suche składniki i całośc wymieszaj za pomocą miskera. Ciasto wylej na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra -dół) i piecz 30-40 min
3. Masa budyniowa: Do rondla wlej 1,5 l mleka i dodaj cukier. Do reszty mleka dodaj budynie i wymieszaj na gładką mleka. GDy mleko w rondlu będzie ciepłe wlej masę budyniową i mieszaj do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia
4. Margarynę utrzyj na jasną masę, stopniowo dodawaj ostudzony budyń.
5. Biszkopt przetnij na pół. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem
6. Układamy ciasto: biszkopt, polewamy go połową kompotu, wykładamy 1/2 masy budyniowej, biszkopt , polewamy go resztą kompotu, 1/2 masy, pozostała masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śietana, i starta czekolada.
Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki
Komentarze