1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Biszkopty nasączamy mocną kawą parzoną.
2.Masa: Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy stopniowo zimny budyń. Na końcu dodajemy spirytus oraz zimną kawę parzoną. Ucieramy.
3.Na jeden blat biszkoptu wykładamy 2/3 masy kawowo- budyniowej. Wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy pozostałą masę i wyrównujemy. Na masie układamy herbatniki.
4.Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta robimy z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Komentarze