Ciasto kokosowe z porzeczkami i czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto to wspaniałe wspomnienie lata - słodkie czereśnie i lekko kwaskowe porzeczki w mocno maślanym cieście z kokosem. W okresie jesiennym można skorzystać z mrożonych owoców.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blaszkę 11x30cm:

    Mąka pszenna - 220g
    Mąka ziemniaczana - 75g
    Mąka kokosowa - 75g
    Masło w temperaturze pokojowej - 200g
    Jajka - 4szt
    Cukier - 180g
    Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    Kokos - 50g
    Porzeczki - 150g
    Czereśnie - 250g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kokosowe z porzeczkami i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując, dodajemy jajka (po jednym). Następnie dosypujemy mąki, kokos i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy owoce i mieszamy delikatnie łyżką.
    Jeśli korzystacie z mrożonych owoców, trzeba je najpierw rozmrozić i mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Ja kroiłam czereśnie na pół, ale można oczywiście dodać w całości.

    Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut. Po 30-40 minutach ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, aby góra nie spiekła się zbyt mocno.

    Ciasto musi ostygnąć - wtedy jest najlepsze.

Porady

Ciasto będzie też świetnie smakowało z innymi owocami np morelami, gruszkami, jabłkami, malinami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować