Ciasto czekoladowo - kokosowe z czereśniami

0 (0 ocen)

Smaczne do kawki, dla gości, dla rodziny, na większą okazję jak i zwykły letni weekend.

Składniki:

  • Składniki na blachę 20cm x 30 cm:

    BISZKOPT:

    6 jajek
    12 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    MASA KOKOSOWA:

    600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    2 śmietan-fixy
    2 tabliczki białej czekolady (2 x 100g)
    150 g wiórek kokosowych

    MASA CZEKOLADOWA:

    200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    1 tabliczka mlecznej czekolady

    WIERZCH:

    1/2 kg czereśni
    1 galaretka wiśniowa

    DODATKOWO:

    350 ml wiśniowej herbaty + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka likieru kokosowego lub wiśniowego (ew. wódki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo - kokosowe z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku. Na końcu do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką.
    Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić, a po wystudzeniu przekroić na 2 blaty.
    Spodni biszkopt nasączyć herbatą wymieszaną z sokiem z cytryny i alkoholem.
  • 2. MASA KOKOSOWA:
    Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixami. Do ubitej wlać powoli ostudzoną czekoladę, nadal miksując. Krem wymieszać z wiórkami kokosowymi. Rozsmarować na biszkopcie, przykryć drugim i także go nasączyć.
  • 3. MASA CZEKOLADOWA:
    Mleczną czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i do ubitej wlać powoli ostudzoną czekoladę, nadal miksując.
    Masę rozsmarować na biszkopcie.
  • 4. WIERZCH:
    Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do wystudzenia.
    Czereśnie umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Owoce poukładać na masie czekoladowej.
    Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką wiśniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować