Ciasto jogurtowo malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i nadal ubijając dodajemy mąki oraz proszek. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego. Biszkopt pieczemy w temperaturze ok. 180oC na złoty kolor, do tzw. „suchego patyczka”. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
2.Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu, aż puszczą sok. Następnie dodajemy kilka łyżek przegotowanej wody i miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Masę malinową przekładamy do garnka i podgrzewamy do takiej temperatury, by rozpuścić w niej galaretkę, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy galaretka się rozpuści, masę zdejmujemy z ognia. Kiedy masa zaczyna tężeć wylewamy ją na biszkopt i chłodzimy w lodówce.
3.Następnie przygotowujemy masę jogurtową. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Najlepiej zrobić to trzepaczką. W kilku łyżkach wody rozpuszczamy żelatynę i przestudzoną dodajemy do jogurtu. Masę jogurtową wylewamy na masę malinową.
4.Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy nią masę jogurtową. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Komentarze