Ciasto Ferrero Rocher

4.43 (155 ocen)

Jest pyszne i aksamitne.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    8 jajek, 8 łyżek cukru, 8 łyżek mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao, 200 g orzechów laskowych

    Krem Rocher:
    400 g serka mascarpone
    400 g nutelli
    100 g czekolady mlecznej
    1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów

    Krem śmietankowy:
    500 ml śmietanki kremówki
    100 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    Do nasączenia:
    1/2 szklanki likieru karmelowego lub orzechowego
    1/4 szklanki wody

    Polewa:
    100 g czekolady
    100 ml śmietanki kremówki 36%
    1,5 łyżeczki miodu
Wystaw ocenę:

4.43 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy obrać i zmielić maszynka do mięsa, dwukrotnie.
  • 2. Przygotowanie biszkoptu:
    W naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
    Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielonymi orzechami.Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 40 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części.
  • 3. Przygotowanie kremu rocher:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mascarpone i nutellę przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać czekoladę i orzechy. Odstawić do lodówki do lekkiego zagęstnienia.
  • 4. Przygotowanie kremu śmietankowego:
    Śmietankę i mascarpone przełożyć do miski, ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć na wolnych obrotach miksera.
  • 5. Składniki na poncz wymieszać.
  • 6. Przygotowanie polewy:
    W garnuszku o grubym dnie podgrzać śmietankę z miodem, do wrzenia. Odstawić, Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Wystudzić.
  • 7. Składanie ciasta:
    Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, poczekać aż wsiąknie, wyłożyć 1/2 kremu Rocher, następnie cały krem śmietankowy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu, wyłożyć resztę kremu Rocher , równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Na wierzch wylac gęstniejącą polewę i rozsmarować. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort FERRERO- rocher

To może cię zainteresować