Ciasto ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy obrać i zmielić maszynka do mięsa, dwukrotnie.
2.Przygotowanie biszkoptu:
W naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmielone orzechy.
Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielonymi orzechami.Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 40 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części.
3.Przygotowanie kremu rocher:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mascarpone i nutellę przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać czekoladę i orzechy. Odstawić do lodówki do lekkiego zagęstnienia.
4.Przygotowanie kremu śmietankowego:
Śmietankę i mascarpone przełożyć do miski, ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć na wolnych obrotach miksera.
5.Składniki na poncz wymieszać.
6.Przygotowanie polewy:
W garnuszku o grubym dnie podgrzać śmietankę z miodem, do wrzenia. Odstawić, Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Wystudzić.
7.Składanie ciasta:
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, poczekać aż wsiąknie, wyłożyć 1/2 kremu Rocher, następnie cały krem śmietankowy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu, wyłożyć resztę kremu Rocher , równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Na wierzch wylac gęstniejącą polewę i rozsmarować. Schłodzić w lodówce.
Komentarze