Ciasto dyniowe - najlepsze !

4.5 (191 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Ciasto Dyniowe , o delikatnie korzennym aromacie , wilgotnym i słodkim wnętrzu , z chrupiącymi ciasteczkami , listkami dookoła . Bardzo proste w wykonaniu i nieziemsko pyszne .

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka przyprawy korzennej



    4 jajka

    3/4 szklanki oleju rzepakowego

    2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni



    Ciasteczka korzenne :

    130g mąki pszennej

    60g zimnego masła

    1 żółtko

    1 łyżka gęstej śmietany

    3 łyżki cukru pudru

    0,5 łyżeczki przyprawy korzennej
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Ciasto dyniowe - najlepsze ! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto dyniowe 1. Na początku zagniatamy wszystkie składniki na ciasteczka korzenne , łączymy w kulę i wkładamy na 15 minut do lodówki . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy listki . Ciasteczka układamy na tacy lub deseczce i wstawiamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ciasta dyniowego .

    Wszystkie suche składniki ciasta dyniowego ( mąkę , cukier , proszek i przyprawę ) mieszamy razem w dużym naczyniu . W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy składniki mokre ( jajka , olej i dynię ) . Następnie łączymy razem zawartości obu misek , tylko do połączenia się składników . Przekładamy ciasto do formy ( 26cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównujemy i dookoła ciasta układamy przygotowane wcześniej ciasteczka korzenne . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 35-40 minut aż wierzch ładnie się zarumieni . 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować