Ciasto drożdżowe z piernikami + kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalać ciepłym mlekiem -mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać cukier, jajka i olej –miksować na niskich obrotach. Następnie dodać mąkę i miksować na gładkie ciasto (dość rzadkie). Wylać na blachę o wymiarach 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Pierniki drobno pokroić. Dodać do nich powidła, przyprawę, rum i wymieszać .
KRUSZONKA
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone zimne masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową. Wierzch posypać kruszonką . Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180 C (góra-dół) ok 35-40 minut.
Komentarze