CIASTO DROŻDŻOWE z PIERNIKAMI + kruszonka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

CIASTO DROŻDŻOWE z PIERNIKAMI + kruszonka

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    35g świeżych drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    Masa piernikowa:
    10 dag pierników
    1 łyżka przyprawy do pierników
    40 dag powideł śliwkowych
    1 łyżeczka rumu
    Kruszonka:
    80g miękkiego masła
    ¾ szkl. mąki pszennej
    ½ szkl cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Ciasto

Ciasto drożdżowe z piernikami + kruszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać ciepłym mlekiem -mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać cukier, jajka i olej –miksować na niskich obrotach. Następnie dodać mąkę i miksować na gładkie ciasto (dość rzadkie). Wylać na blachę o wymiarach 25x30cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Pierniki drobno pokroić. Dodać do nich powidła, przyprawę, rum i wymieszać .
    KRUSZONKA
    Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone zimne masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
    Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową. Wierzch posypać kruszonką . Piec w nagrzanym piekarniku o temp. 180 C (góra-dół) ok 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować