Bardzo sycące ciasto w roli głównej z parówkami, pikantne. Idealne na śniadanie, wczesną kolację. Może być również dodatkiem do obiadu. Smakuje wybornie na ciepło i zimno.
40 min
Składniki:
Składniki:
Ciasto jak na pizzę:
25 dag mąki pszennej
2,5 dag świeżych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru
Sól do smaku
Nadzienie:
3 parówki
20 czarnych oliwek
3 łyżki startego żółtego sera
25 dag pieczarek
Olej do smażenia pieczarek
1 duży pomidor
Ketchup
Zioła do pizzy
Sól, pieprz
Ciasto drożdżowe z parówkami i dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże rozmieszać z połową cukru, 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką stołowa ciepłej wody – zostawić do wyrośnięcia. Z mąki usypać kopczyk i uformować w nim wgłębienie, wlać olej, wsypać sól i pozostały cukier. Dodać wyrośnięty rozczyn, powoli zagniatać ciasto, stopniowo dodawać ciepłą wodę. Ciasto ma mieć gładką, jednolitą strukturę i powinno być miękkie i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie przenieść na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować koło. Formę do tarty natłuścić olejem, przenieść na wałku ciasto, uformować delikatnie boki. Posmarować ketchupem, odstawić ponownie do wyrośnięcia na 10 minut.
Pieczarki, opłukane, oczyszczone, pokroić w cienkie plasterki, usmażyć na oleju, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Pomidora opłukać, podzielić na małe cząstki, oliwki przekroić na pół.
Na wyrośnięte ciasto wysypać 1 łyżkę startego sera, wyłożyć pieczarki. Parówki przekroić na pół a następnie na ćwiartki. Ułożyć na pieczarkach, lekko dociskając. Oliwki wcisnąć między parówki z kawałkami pomidora. Całość oprószyć ziołami do pizzy. Wstawić do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut, aż brzegi ciasta się zrumienią. Na 5 minut przed końcem wierzch posypać 2 łyżkami startego sera. Po upieczeniu gorące ciasto polać ketchupem.
Komentarze