Ciasto drożdżowe z parówkami i dodatkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo sycące ciasto w roli głównej z parówkami, pikantne. Idealne na śniadanie, wczesną kolację. Może być również dodatkiem do obiadu. Smakuje wybornie na ciepło i zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto jak na pizzę:
    25 dag mąki pszennej
    2,5 dag świeżych drożdży
    ½ szklanki ciepłej wody
    4 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    Sól do smaku
    Nadzienie:
    3 parówki
    20 czarnych oliwek
    3 łyżki startego żółtego sera
    25 dag pieczarek
    Olej do smażenia pieczarek
    1 duży pomidor
    Ketchup
    Zioła do pizzy
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ciasto drożdżowe z parówkami i dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozmieszać z połową cukru, 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką stołowa ciepłej wody – zostawić do wyrośnięcia. Z mąki usypać kopczyk i uformować w nim wgłębienie, wlać olej, wsypać sól i pozostały cukier. Dodać wyrośnięty rozczyn, powoli zagniatać ciasto, stopniowo dodawać ciepłą wodę. Ciasto ma mieć gładką, jednolitą strukturę i powinno być miękkie i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie przenieść na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować koło. Formę do tarty natłuścić olejem, przenieść na wałku ciasto, uformować delikatnie boki. Posmarować ketchupem, odstawić ponownie do wyrośnięcia na 10 minut.
    Pieczarki, opłukane, oczyszczone, pokroić w cienkie plasterki, usmażyć na oleju, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Pomidora opłukać, podzielić na małe cząstki, oliwki przekroić na pół.
    Na wyrośnięte ciasto wysypać 1 łyżkę startego sera, wyłożyć pieczarki. Parówki przekroić na pół a następnie na ćwiartki. Ułożyć na pieczarkach, lekko dociskając. Oliwki wcisnąć między parówki z kawałkami pomidora. Całość oprószyć ziołami do pizzy. Wstawić do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut, aż brzegi ciasta się zrumienią. Na 5 minut przed końcem wierzch posypać 2 łyżkami startego sera. Po upieczeniu gorące ciasto polać ketchupem.

Porady

1. do ciasta można dodać również oliwki zielone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować