ciasto drożdżowe z drożdży suszonych ze śliwkami i kruszonką

4.49 (144 ocen)

ciasto jest aromatycznie cytrynowe i śliwkowe............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól - szczypta, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 100 gram, mąka pszenna 1/2 kg,drożdże suche 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 duża, śliwki 1/2 kg, kruszonka - w opisie
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z drożdży suszonych ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać....... stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem....... wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać, w trakcie wsypać skórkę startą ze sparzonej dużej cytryny, ciasto wyrabiać z 10 minut i zostawić w misie robota przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
  • etap przygotowania 2. wyrośnięte ciasto parę razy zamieszać hakiem...... dwie keksówki 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i po równo rozdzielić ciasto do każdej foremki...... na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek
  • etap przygotowania 3. KRUSZONKA: 10 dag masła + 10 dag cukru + 10 dag mąki wyrobić palcami na kruszonkę sypką i posypać ciasta
  • etap przygotowania 4. piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować