Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i kakao.
Do składników suchych wbijamy jajka , dodajemy mleko oraz margarynę i miksujemy na gładką masę.
Masę przelewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić czy ciasto się upiekło patyczkiem- jeśli patyk , który wbijemy w ciasto będzie suchy można wyjąć ciast. W przypadku gdy zostanie na nim lepka masa musimy podpiec je jeszcze 10 minut).
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 2 placki.
nadzienie:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy czekoladę do miski wstawionej nad garnek z gotującą się wodą)
Śmietanę ubijamy na sztywno na końcu dodajemy po łyżeczce rozpuszczonej , wystudzonej czekolady. Miksujemy do połączenia ze śmietaną
Masą przekładamy wystudzone ciasto.
wierzch:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z rozpuszczoną czekoladą łączymy 2 łyżki śmietany.
Tak przygotowaną masą polewamy ciasto czekoladowe.
Komentarze