CIASTO CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto potrójnie czekoladowe

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na formę 24 cm)

    ciasto:
    125 g mąki
    125 g cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    3 łyżki mleka
    125 g margaryny

    nadzienie:
    150 ml śmietany 30%
    1 czekolada biała

    wierzch:
    2 czekolady gorzkie
    2 łyżki śmietany

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i kakao.
    Do składników suchych wbijamy jajka , dodajemy mleko oraz margarynę i miksujemy na gładką masę.

    Masę przelewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić czy ciasto się upiekło patyczkiem- jeśli patyk , który wbijemy w ciasto będzie suchy można wyjąć ciast. W przypadku gdy zostanie na nim lepka masa musimy podpiec je jeszcze 10 minut).

    Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 2 placki.

    nadzienie:
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy czekoladę do miski wstawionej nad garnek z gotującą się wodą)
    Śmietanę ubijamy na sztywno na końcu dodajemy po łyżeczce rozpuszczonej , wystudzonej czekolady. Miksujemy do połączenia ze śmietaną

    Masą przekładamy wystudzone ciasto.

    wierzch:
    Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z rozpuszczoną czekoladą łączymy 2 łyżki śmietany.
    Tak przygotowaną masą polewamy ciasto czekoladowe.

    Dekorujemy według uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować