Na formę o wymiarach 18x30 cm
1) 150 g biszkoptów
2) 100 g masła
3) 2 łyżeczki kakao
4) mleko skondensowane słodzone
5) 200 g śmietany 30%
6) 2 łyżeczki żelatyny
7) deser czekoladowy - Crème au Chocolat z sosem o smaku orzechów laskowych
8) 100 g orzechów laskowych
9) kilka kostek czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto „Czekoladowa chmurka”
1.
Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby cała była przykryta wodą i gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podczas gotowania możemy dolać wody. Po ugotowaniu puszkę studzimy i dopiero wtedy ją otwieramy.
2.
Biszkopty kruszymy i wsypujemy do miski.
3.
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do niego 2 czubate łyżeczki kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy je do pokruszonych biszkoptów i dokładnie mieszamy.
4.
Masą biszkoptową wylepiamy dno formy i brzegi wstawiamy ją do lodówki na 20 minut.
5.
Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
6.
Orzechy laskowe prażymy kilka minut na suchej patelni, a następnie tłuczemy je w moździerzu.
7.
Na biszkoptowy spód ciasta układamy masę kajmakową, a na nią potłuczone orzechy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
8.
W międzyczasie ubijamy śmietanę.
9.
Do czekoladowego deseru z sosem orzechowym dodajemy z ostudzoną żelatynę i mieszamy, następnie deser dodajemy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Czekoladową masę układamy na masie kajmakowej, posypujemy startą czekoladą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze