Ciasto czekoladow0-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, kakao, sodą, proszkiem i solą.
Maślankę, olej, jajka i aromat zmiksować na wolnych obrotach.
Dodać suche składniki, krótko zmiksować.
Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.
Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy średnica 28 cm .
Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
KREM CZEKOLADOWY
Połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka zmiksować z połową cukru.
Powoli wlewać roztopioną czekoladę może być ciepła i miksować tylko do połączenia się składników.
Białka ubić, dodając resztę cukru,dodawać do masy delikatnie mieszając.
Śmietanę ubić,dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki,przełożyć kremem.
Komentarze