CIASTO CZEKOLADOW0-KAWOWE

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smakuje wybornie.

Składniki:


  • CIASTO

    1 ¾ szklanki mąki pszennej
    1 ¾ szklanki cukru pudru
    ¾ szklanki kakao
    1 szklanka maślanki lub kefiru
    1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej
    ½ szklanki oleju
    2 duże jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    szczypta soli

    KREM CZEKOLADOWY

    230 g gorzkiej czekolady
    1 szklanka śmietany kremówki
    2 duże jajka
    5 łyżek wody
    1 łyżka rumu lub wódki
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej granulki


    POLEWA CZEKOLADOWA

    tabliczka mlecznej czekolady
    tabliczka gorzkiej czekolady
    kilka łyżek mleka.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladow0-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, kakao, sodą, proszkiem i solą.
    Maślankę, olej, jajka i aromat zmiksować na wolnych obrotach.
    Dodać suche składniki, krótko zmiksować.
    Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.
    Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy średnica 28 cm .
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
    KREM CZEKOLADOWY
    Połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Żółtka zmiksować z połową cukru.
    Powoli wlewać roztopioną czekoladę może być ciepła i miksować tylko do połączenia się składników.
    Białka ubić, dodając resztę cukru,dodawać do masy delikatnie mieszając.
    Śmietanę ubić,dodać do masy, delikatnie wymieszać.
    Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

    Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki,przełożyć kremem.

    Można polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować