Ciasto cynamonowo-orzechowe z jabłkami i gruszkami

4.49 (151 ocen)

Aromatyczne i pyszne ciasto wymyślone na poczekaniu, w celu zagospodarowania nadwyżki owoców.

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    25 dag mąki pszennej tortowej (około 2 szklanek)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    5 dag mielonych orzechów włoskich (1/2 szklanki)
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki maślanki naturalnej
    2 jabłka – u mnie cortland malinowy
    2 gruszki – u mnie konferencja
    DO POSYPANIA:
    łyżka mielonych orzechów włoskich
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
    ewentualnie cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cynamonowo-orzechowe z jabłkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i gruszki umyłam, osuszyłam i obrałam. Jabłka pokroiłam na szóstki, usuwając przy tym gniazdo nasienne, gruszki dowolnie.
    Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszałam z mielonymi orzechami.
    Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem.
  • 2. Całe jajka utarłam na biało z cukrem, nie przerywając miksowania dolałam olej i maślankę.
    Dodałam przesianą mąkę z dodatkami i całość wymieszałam łyżką.
    Masę przełożyłam do tortownicy. Na wierzchu rozłożyłam owoce, posypałam mielonymi orzechami, cynamonem i trzcinowym cukrem.
  • 3. Piekłam 45 minut do suchego patyczka.
    Wystudziłam na kratce kuchennej.
    Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Cynamon Gruszki Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować