Ciasto cynamonowo-orzechowe z jabłkami i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i gruszki umyłam, osuszyłam i obrałam. Jabłka pokroiłam na szóstki, usuwając przy tym gniazdo nasienne, gruszki dowolnie.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszałam z mielonymi orzechami.
Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem.
2.Całe jajka utarłam na biało z cukrem, nie przerywając miksowania dolałam olej i maślankę.
Dodałam przesianą mąkę z dodatkami i całość wymieszałam łyżką.
Masę przełożyłam do tortownicy. Na wierzchu rozłożyłam owoce, posypałam mielonymi orzechami, cynamonem i trzcinowym cukrem.
3.Piekłam 45 minut do suchego patyczka.
Wystudziłam na kratce kuchennej.
Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Komentarze