Ciasto cynamonowe z kremem budyniowo-ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo mąke
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Dokładnie całość przemieszać. Blaszkę o wymiarach 20x25cm
wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać przygotowaną masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piecz przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dla blaty.
2.Przygotuj budyń, dodając cukier (w przypadku budyniu bez cukru).
Wystudź. Utrzyj Kasię z cukrem pudrem na puch.
Dodaj po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając.
Na koniec stopniowo wlewaj gęsty ajerkoniak
i zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.
3.Na pierwszy wystudzony blat ciasta
wykładamy masę budyniowo-ajerkoniakową,
następnie przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy masę karmelową
i posypujemy krokantem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego
Komentarze