CIASTO CYNAMONOWE Z KREMEM BUDYNIOWO-AJERKONIAKOWYM

4.99 (178 ocen)

  • 30 min

Ciasto idealne dla osób lubiących słodkości połączone z masą kajmakową

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    6 jajek
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 szklanki cukru brązowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników (wedle uznania)

    SKŁADNIKI NA KREM:
    około 800ml mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe + 2łyżki cukru
    1 kostka miękkiej margaryny KASIA + 4 łyżki cukru pudru
    1/2 lub 3/4 szklanki gęstego ajerkoniaku

    DODATKOWO:
    1 puszka masy kajmakowego 400g
    krokant lub orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cynamonowe z kremem budyniowo-ajerkoniakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo mąke
    wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
    Dokładnie całość przemieszać. Blaszkę o wymiarach 20x25cm
    wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylać przygotowaną masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
    i piecz przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dla blaty.
  • 2. Przygotuj budyń, dodając cukier (w przypadku budyniu bez cukru).
    Wystudź. Utrzyj Kasię z cukrem pudrem na puch.
    Dodaj po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając.
    Na koniec stopniowo wlewaj gęsty ajerkoniak
    i zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.
  • 3. Na pierwszy wystudzony blat ciasta
    wykładamy masę budyniowo-ajerkoniakową,
    następnie przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy masę karmelową
    i posypujemy krokantem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować