''na zdrowie" - ciasto buraczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki, lekko odciskamy sok.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
Buraki wymieszać z suchymi składnikami, dodać olej, ocet, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
2.Do wymieszanej masy buraczanej dodawać w dwóch partiach ubite jajka. Lekko wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy i piec od 50 do 60 minut w 180 C.
Dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić.
Polewa.
Schłodzony gęsty jogurt wymieszać z cukrem.
Polewę rozłożyć na całkowicie ostudzonym cieście, przybrać krótko gotowanymi mandarynkami z muscovado.
Komentarze