''Na zdrowie" - ciasto buraczane

4.52 (192 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedno z moich ciast buraczanych, leciutko wilgotne i pyszne. Krem to jogurt naturalny z cukrem pudrem i mandarynki z muscovado.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka tartych surowych buraków 240 g
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka
    1 łyżeczka imbiru w proszku
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    1 łyżka soku z cytryny
    1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Polewa : 180 g jogurtu naturalnego
    ok. 1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.52 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

''na zdrowie" - ciasto buraczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto buraczane 1. Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
    Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki, lekko odciskamy sok.
    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
    Buraki wymieszać z suchymi składnikami, dodać olej, ocet, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
  • 2. Do wymieszanej masy buraczanej dodawać w dwóch partiach ubite jajka. Lekko wymieszać do połączenia się składników.
    Ciasto przełożyć do formy i piec od 50 do 60 minut w 180 C.
    Dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić.
    Polewa.
    Schłodzony gęsty jogurt wymieszać z cukrem.
    Polewę rozłożyć na całkowicie ostudzonym cieście, przybrać krótko gotowanymi mandarynkami z muscovado.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cynamon Imbir Ocet

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować