CIASTO BISZKOPTOWE, POMARAŃCZOWO-MANDARYNKOWE

  • wyświetlono: 1498 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym. Ciasto delikatne, bardzo pyszne.

Babcia Tereska
  • 120min

Składniki

biszkopt kakaowy:
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-4 łyżki wody
-1 szklanka mąki
-4 łyżki oleju
-2 łyżeczki proszku do piecz.
-2 łyżki kakao

beza:
-5 białek
-200 g. pudru cukru
-2 łyżki mąki tortowej
-1 łyżkę mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczkę octu
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem pomarańczowy:
-1 l. soku pomarańczowego(z kartoniku)
-2 białe budynie
-1/2 szklanki cukru
-skórka starta z wyparzonej pomarańczy
-100 g. masła
-1 galaretka cytrynowa

pomarańczowa bita śmietana:
-1 puszka mandarynek-312 g.
-1 szklanka syropu pomarańczowego
-5 łyżeczek żelatyny
-500 ml. śmietanki 30 %
-5 łyżek pudru cukru
-1 smietan-fix

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO BISZKOPTOWE, POMARAŃCZOWO-MANDARYNKOWE

  • biszkopt1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,30x40. Piec 25 min. w 175*.
  • beza2. Białka ubić z solą, potem cukrem. przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać już łopatką. Na koniec domieszać ocet. Bezę wyłożyć na taka sama blaszkę, jak piekliśmy biszkopt. Też wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku do 175*, potem zmniejszyć do 150* i suszyć ok.1 godz. Sprawdzać, żeby nie przypaliła się, ma być złota.
  • ugotowany budyń3. Na soku z cukrem i skórką pomarańczową, ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać, do rozpuszczenia galaretkę. Potem wkręcić masło.Ostudzić do lekkiego tężenia.
  • I warstwa kremu4. Wyłożyć na biszkopt, zabezpieczonym papierem.Przykryć bezą i schłodzić.
  • część składników na II krem5. Przygotować składniki na II warstwę kremu.
  • blacha ciasta6. Mandarynki odcedzić. Sok z mandarynek i syrop pomarańczowy, podgrzać do zagotowania. Żelatynę rozmieszać z 1/2 szklanki tego gorącego soku. Wlać z powrotem do soku.Wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Na koniec dolewać sok z żelatyną. Krótko zmiksować i wyłożyć na bezę. Poukładać mandarynki i schłodzić.
  • 1/ moje ciasto.
2/ Ciasto''Kawowa wisienka'' w/g Capri
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-kawowa-wisienka7. Moje dzisiejsze wypieki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabezabiszkopt kakaowymoje_niedzielne_ciastociasto biszkoptowe pomarańczowo-mandarynkowekrem pomarańczowybita śmietana o smaku pomarańczowo-mandarynkowym

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto mandarynkowe

Dodane przez: KrystynaAleksandra

ciasto mandarynkowe

Jest to moja wzbogacona wersja...

Ciasto mandarynkowe

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto mandarynkowe

Pyszne, lekkie i mocno orzeźwiające

image-29topt3

Dodane przez: euphoriaa33

Ciasto mandarynkowe bez mąki

Ciasto mandarynkowe z kaszą kukurydzianą...

Ciasto biszkoptowe z kremem

Dodane przez: KuchcikGotuje

Ciasto biszkoptowe z kremem

Proste ciasto biszkoptowe z mega...

ciasto

Dodane przez: aniulek123

CIASTO BISZKOPTOWE Z MALINAMI

Bardzo smaczne ciasto:)Moja 3,5...

mandarynkowo - ananasowe

Dodane przez: oluś

Ciasto mandarynkowo - ananasowe

Wymyśliłam to ciasto pewnego sobotniego...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.