CIASTO BISZKOPTOWE, POMARAŃCZOWO-MANDARYNKOWE

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym. Ciasto delikatne, bardzo pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt kakaowy:
    -4 jajka
    -1 szklanka cukru
    -4 łyżki wody
    -1 szklanka mąki
    -4 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -2 łyżki kakao

    beza:
    -5 białek
    -200 g. pudru cukru
    -2 łyżki mąki tortowej
    -1 łyżkę mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczkę octu
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem pomarańczowy:
    -1 l. soku pomarańczowego(z kartoniku)
    -2 białe budynie
    -1/2 szklanki cukru
    -skórka starta z wyparzonej pomarańczy
    -100 g. masła
    -1 galaretka cytrynowa

    pomarańczowa bita śmietana:
    -1 puszka mandarynek-312 g.
    -1 szklanka syropu pomarańczowego
    -5 łyżeczek żelatyny
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -5 łyżek pudru cukru
    -1 smietan-fix
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Ciasto biszkoptowe, pomarańczowo-mandarynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Lekko mieszać, dolewając wodę potem olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia,30x40. Piec 25 min. w 175*.
  • beza 2. Białka ubić z solą, potem cukrem. przesiewać mąki z proszkiem i lekko mieszać już łopatką. Na koniec domieszać ocet. Bezę wyłożyć na taka sama blaszkę, jak piekliśmy biszkopt. Też wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku do 175*, potem zmniejszyć do 150* i suszyć ok.1 godz. Sprawdzać, żeby nie przypaliła się, ma być złota.
  • ugotowany budyń 3. Na soku z cukrem i skórką pomarańczową, ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać, do rozpuszczenia galaretkę. Potem wkręcić masło.Ostudzić do lekkiego tężenia.
  • I warstwa kremu 4. Wyłożyć na biszkopt, zabezpieczonym papierem.Przykryć bezą i schłodzić.
  • część składników na II krem 5. Przygotować składniki na II warstwę kremu.
  • blacha ciasta 6. Mandarynki odcedzić. Sok z mandarynek i syrop pomarańczowy, podgrzać do zagotowania. Żelatynę rozmieszać z 1/2 szklanki tego gorącego soku. Wlać z powrotem do soku.Wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Na koniec dolewać sok z żelatyną. Krótko zmiksować i wyłożyć na bezę. Poukładać mandarynki i schłodzić.
  • 1/ moje ciasto.
2/ Ciasto''Kawowa wisienka'' w/g Capri
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-kawowa-wisienka 7. Moje dzisiejsze wypieki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować