Ciasto mandarynkowe

4.48 (170 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie i mocno orzeźwiające

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki biszkopt :

    4 jajka,
    120g cukru,
    1/3 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    4 łyżki oleju rzepakowego.


    Składniki :

    3 galaretki pomarańczowe,
    1 galaretka cytrynowa,
    2 małe puszki mandarynki w syropie,
    400 ml śmietanki 30%,
    3-4 łyżki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mandarynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto mandarynkowe 1. Przygotowanie biszkopt :

    Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. 1 galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tężejącą wylej na biszkopt i włóż na chwilę do lodówki.
  • 3. Drugą galaretkę pomarańczową rozpuść 1/4 szklance gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia. Bitą śmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej to śmietany i starannie wymieszaj. Dodaj odsączone mandarynki. Masę wylej na galaretkę z biszkoptem. Włóż do lodówki.
  • 4. Pozostałe galaretki rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wylej do podłużnych naczyń i pozostaw do stężenia. Wytnij kwadraciki i posyp mini ciasto.
  • 5. Całe ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.

Porady

blaszka 26x28 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować