Ciasto biszkoptowe pomarańczowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
2.masa-Sok uzupełnić do 1 litra wodą. 3 szklanki soku zagotować a z 1 rozmieszać budynie i ugotować budyń. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i wylać na ciasto w blaszce.Ostudzić do zastygnięcia.
3.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
Śmietankę ubić z fixem i frużeliną. Miksować, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo.Wyłożyć na masę galaretkową i rozsmarować.
4.góra-Wafelek zetrzeć na jarzynowej tarce i rozsypać na placku. Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
Komentarze