Ciasto biszkoptowe pomarańczowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne ciasto biszkoptowe. Ciasto z masą galaretkową pomarańczową. Ciasto z kremem truskawkowym i posypką wafelkową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -4 jajka
    -120 g. cukru
    -60 g. mąki tortowej
    -60 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA GALARETKOWA:
    -1 l. soku pomarańczowego z kartoniku
    -2 budynie waniliowe
    -1 galaretka pomarańczowa
    -100 g. masła

    KREM ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -ok.400 ml.przetartej frużeliny truskawkowej
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    DO POSYPANIA:
    -1 wafelek czekoladowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto biszkoptowe pomarańczowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe pomarańczowo-truskawkowe 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić. Biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
  • Ciasto biszkoptowe pomarańczowo-truskawkowe 2. masa-Sok uzupełnić do 1 litra wodą. 3 szklanki soku zagotować a z 1 rozmieszać budynie i ugotować budyń. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i wylać na ciasto w blaszce.Ostudzić do zastygnięcia.
  • Ciasto biszkoptowe pomarańczowo-truskawkowe 3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
    Śmietankę ubić z fixem i frużeliną. Miksować, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo.Wyłożyć na masę galaretkową i rozsmarować.
  • Ciasto biszkoptowe pomarańczowo-truskawkowe 4. góra-Wafelek zetrzeć na jarzynowej tarce i rozsypać na placku. Ciasto schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować