Ciasto Basia

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bitą śmietaną. Ulubione ciasto mojej rodzinki. Przepis pewnie już był, ale zrobiłam nowe zdjęcia, więc przy okazji Wam przypomnę. Spróbujcie koniecznie. Blaszka 32x23

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    1 litr śmietanki 30%
    1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)

    Nasączenie:
    1/2 szklanki letniej wody
    1 łyżka soku z cytryny
    2 pełne łyżeczki cukru

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    1 łyżka miękkiego masła
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy

Ciasto basia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Basia 1. Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać łyżką.
    Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170 stopni,
    25-30 minut.
  • Ciasto Basia 2. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem
    do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze.
    Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier.
    Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta.
  • Ciasto Basia 3. Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym (przed ubiciem śmietana powinna być dobrze schłodzona).
    Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta.
    Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę
    i wyrównać powierzchnię.
    Wstawić na około godzinę do lodówki.

    Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko.
    Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy.
    Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
    Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie
    udekorować ciasto.

    Tak przygotowaną polewą zrobić na cieście esy floresy :)
    Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować