Ciasto Basia

  • wyświetlono: 896 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bita śmietaną. Moja Basia jest bardzo delikatna, bo nie dodaję do śmietany żelatyny, ani innych zagęstników, ale taką właśnie lubię :)

jaa
  • 15 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
1 litr śmietanki 30%
1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)

Nasączenie:
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżka soku z cytryny
2 pełne łyżeczki cukru

Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (miałam mleczną)
1 łyżka miękkiego masła
3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Basia

  • Ciasto Basia.1. Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać
    łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.

    Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze.
  • Ciasto Basia.2. Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier.
    Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta.

    Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym.
    Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta.
    Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę i wyrównać powierzchnię.
    Wstawić na około godzinę do lodówki.
  • Ciasto Basia.3. Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy.
    Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
    Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie
    udekorować ciasto.
  • Ciasto Basia.4. Tak przygotowana polewą zrobić na cieście esy floresy :)
    Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.

Porady

Ciasto powinno się chodzić w lodówce całą noc, żeby śmietana była zwarta. Najlepiej kroić ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciasto z bitą śmietanąCiasto BasiaBasia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kokosowe Bounty

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Bounty

Jeżeli uwielbiacie znane batony...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: adamonika

Ciasto marchewkowe

Zauroczona tym ciastem piekę je...

Ciasto Lion

Dodane przez: joanna30

Ciasto Lion

Przepyszne... i bardzo słodkie...

Cielaczek

Dodane przez: lenarti

Ciasto Cielaczek

Szybki sposób na pyszne ciasto.

Ciasto Marlenka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Marlenka

Wysoki przekładaniec składający...

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...