Torcik świąteczny budyniowo śmietanowy z konfiturą wiśniową

4.96 (24 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Pyszny torcik w świątecznej odsłonie. Rewelacyjne połączenie biszkopta z masą budyniową i śmietanową z dodatkiem białej czekolady i wiórek kokosowych przełamane wiśniowa konfiturą. Smaki idealnie się komponują i uzupełniają wzajemnie. Możemy przygotować go na każda okazję nie tylko na święta.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 20 cm
    biszkopt:
    • 4 duże jajka,
    • 4 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
    • 2 łyżki mąki tortowej (z górką, u mnie orkiszowa tortowa),
    • 2 łyżki budyniu śmietankowego,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • szczypta soli,
    • 2-3 krople aromatu śmietankowego,
    warstwa budyniowa:
    • 100 g miękkiego masła 82%,
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru (ok 35g )
    • 250 ml mleka 3,2%,
    • 1-2 łyżki cukru (u mnie ksylitol),
    warstwa śmietanowa:
    • 400 ml śmietany 36 %,
    • 100 g białej czekolady,
    • 1 łyżka wiórek kokosowych,
    oraz:
    • 3-4 łyżki konfitury wiśniowej,
    • wiórki kokosowe,
    • ozdoby
Wystaw ocenę:

4.96 (24 ocen)

Zobacz również:

Torty

Torcik świąteczny budyniowo śmietanowy z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, następnie dodajemy cukier oraz po żółtku cały czas delikatnie ubijając. Na koniec dodajemy partiami suche składniki cały czas delikatnie ubijając do połączenia. Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w
    temperaturze 180 °C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy, a następnie kroimy na 2 blaty.
    warstwa budyniowa:
    Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń. Budyń mieszamy krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszamy go za długo, tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.
    Budyń odstawiamy do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii spożywczej.
    Nie wkładamy budyniu do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić.
    Do niedużej, ale wysokiej miski przekładamy masło. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy masę do całkowitego jej połączenia, ale nie za długo.
    warstwa śmietanowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia. Zostawiamy do ostudzenia, a następnie schładzamy (ja wkładam do zamrażarki na około 30 min). Dobrze schłodzona śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno.
    Składanie tortu:
    Na pierwszy blat nakładamy konfiturę, masę budyniową i drugi biszkopt. Następnie konfiturę i warstwę śmietanową, smarujemy również boki, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować