Torcik sernikowy z budyniem i malinami

5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny w smaku, atrakcyjny wizualnie i prosty w wykonaniu - sernik, który stał się torcikiem. Bardzo lubię jeden z serników Dorotki (dorota w - Sernik z kubusiowym budyniem) i przygotowując ten sernikowy torcik zainspirowałam się jej przepisem. "Odchudziłam" troszkę ciacho, zastępując cukier ksylitolem. Zwykłą mąkę zastąpiłam orkiszową, która zawiera gluten łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Dzięki tym zabiegom sernik stał się troszkę lżejszy. Jednak przy dekoracji "zaszalałam" z polewą czekoladową, ale w końcu to torcik! Polecam gorąco :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    150 g mąki tortowej orkiszowej
    40 g ksylitolu
    1 jajko
    80 g masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    warstwa budyniowa:
    700 ml mleka
    2 op. budyniu malinowego
    4 czubate łyżki ksylitolu
    150 g malin
    warstwa serowa:
    600 g twarogu kanapkowo-sernikowego
    120 g ksylitolu
    2 jajka
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    4 łyżki oleju
    polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g śmietanki 30%
    do dekoracji:
    maliny i borówki amerykańskie
    listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Desery Ciasto

Torcik sernikowy z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (można na dłużej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i podpiekamy na jasnozłoty kolor (ok. 12 minut). Wyjmujemy ciasto z piekarnika i lekko studzimy.
  • 2. Przygotowujemy budyń: 500 ml mleka zagotowujemy z ksylitolem, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy do gorącego mleka, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto i lekko studzimy.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: jajka lekko ubijamy z ksylitolem, dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, miksujemy chwilę i dodajemy ser. Miksujemy na gładką masę.
  • 4. Na budyniu układamy równomiernie maliny, wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, pieczemy 55-60 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik schładzamy kilka godzin w lodówce. Zdejmujemy obręcz.
  • 5. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy i wkładamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do momentu kiedy czekolada się stopi i połączy ze śmietanką. Polewę lekko studzimy i jeszcze płynną rozprowadzamy na powierzchni sernika. Dekorujemy malinami i borówkami i schładzamy. Przed podaniem ciasto dekorujemy listkami mięty.

Porady

Nie wolno zdejmować obręczy dopóki nie schłodzimy porządnie ciasta, bo budyń może wypłynąć. W wersji mniej uroczystej można zrezygnować z polewy. Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą pszenną, a ksylitol cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować