Torcik sernikowy z budyniem i malinami

  • wyświetlono: 603 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Rewelacyjny w smaku, atrakcyjny wizualnie i prosty w wykonaniu - sernik, który stał się torcikiem. Bardzo lubię jeden z serników Dorotki (dorota w - Sernik z kubusiowym budyniem) i przygotowując ten sernikowy torcik zainspirowałam się jej przepisem. "Odchudziłam" troszkę ciacho, zastępując cukier ksylitolem. Zwykłą mąkę zastąpiłam orkiszową, która zawiera gluten łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Dzięki tym zabiegom sernik stał się troszkę lżejszy. Jednak przy dekoracji "zaszalałam" z polewą czekoladową, ale w końcu to torcik! Polecam gorąco :)

portret
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:
150 g mąki tortowej orkiszowej
40 g ksylitolu
1 jajko
80 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa budyniowa:
700 ml mleka
2 op. budyniu malinowego
4 czubate łyżki ksylitolu
150 g malin
warstwa serowa:
600 g twarogu kanapkowo-sernikowego
120 g ksylitolu
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 łyżki oleju
polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietanki 30%
do dekoracji:
maliny i borówki amerykańskie
listki mięty

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik sernikowy z budyniem i malinami

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (można na dłużej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i podpiekamy na jasnozłoty kolor (ok. 12 minut). Wyjmujemy ciasto z piekarnika i lekko studzimy.
  • 2. Przygotowujemy budyń: 500 ml mleka zagotowujemy z ksylitolem, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy do gorącego mleka, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto i lekko studzimy.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: jajka lekko ubijamy z ksylitolem, dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, miksujemy chwilę i dodajemy ser. Miksujemy na gładką masę.
  • 4. Na budyniu układamy równomiernie maliny, wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, pieczemy 55-60 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik schładzamy kilka godzin w lodówce. Zdejmujemy obręcz.
  • 5. Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy i wkładamy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do momentu kiedy czekolada się stopi i połączy ze śmietanką. Polewę lekko studzimy i jeszcze płynną rozprowadzamy na powierzchni sernika. Dekorujemy malinami i borówkami i schładzamy. Przed podaniem ciasto dekorujemy listkami mięty.

Porady

Nie wolno zdejmować obręczy dopóki nie schłodzimy porządnie ciasta, bo budyń może wypłynąć.
W wersji mniej uroczystej można zrezygnować z polewy.
Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą pszenną, a ksylitol cukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinyDeserMalinypodwieczorekciasto do kawymąka orkiszowaborówki amerykańskieimieninyciasto bez cukrujubileuszletnie owocebudyń malinowytorcik z owocamiciasto do herbatyksylitoltorcik na latosernik z budyniemsłodki poczęstunektorcik sernikowyciasto z mąką orkiszową
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z malinami i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami i galaretką

Placek z malinami to bardzo smaczne...

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa....

KRUCHE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Dodane przez: Potłuczona Literatka

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

To ciasto nie może się nie udać!...

jabłecznik z budyniem i bezą

Dodane przez: agarybak76

Jabłecznik z budyniem i bezą

Pyszne ciasto z jabłkami, przekładane...

tort

Dodane przez: kada

Torcik szpinakowo-rabarbarowy z budyniem

Tort z 2 warzyw? Tak, to może...

kawałek gotowego tortciku

Dodane przez: Renata2

Torcik z malinami

Tort świetny na każdą okazję.