Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym

4.51 (195 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i posiadają delikatnie kruche wnętrze. Idealnie nadają się do szklanki mleka, czy kubka herbaty.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 15 sztuk)
    60g masła/margaryny
    40g masła orzechowego (użyłam masła z wiórkami kokosowymi)
    100g cukru
    1 jajko
    50g mąki pszennej
    70g płatków owsianych
    30g wiórek kokosowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
    Dodatkowo:
    płatki owsiane do obtaczania
Wystaw ocenę:

4.51 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba masła (w temperaturze pokojowej) i cukier dokładnie utrzeć, a następnie połączyć z jajkiem.
    Dodać mąkę, płatki owsiane, wiórki, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
    Całość ponownie wymieszać.
    Z powstałej masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Nie trzeba ich spłaszczać, ponieważ same "rozejdą się" na boki.)
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-20 minut (*) w 180 stopniach.
    Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porady

(*) Ciasteczka dłużej pieczone będą bardziej chrupiące w środku - ale nie twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować