Przepis bardzo stary, modyfikowany przez pokolenia.Ulubione ciastka moich wnuków.
2 godz.
Składniki:
ok 1,5 kg mąki tortowej
20 żółtek
0,5 kg cukru pudru
0,5 kg masła
2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 łyżek śmietany 18%
skórka z pomarańczy
sok z 2 cytryn
gruby cukier do wypieków
Ciastka adwentowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Amoniak rozpuścić małej ilości ciepłej wody. Do masy jajecznej, dodać przesianą mąkę z proszkiem, śmietanę i resztę składników. Zagnieść ciasto, włożyć do miski przykryć i schować do lodówki lub zamrażarki, jak chcę się ciastka piec pózniej. Ciasto wyjąć, jak było w zamrażarce rozmrozić, rozwałkować na grubość 2 milimetrów, wykrawać.Smarować roztrzepanym jajkiem, maczać w cukrze. Piec 15-20 min w 220 st C.
Komentarze