Ciastka Adwentowe.

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Przepis bardzo stary, modyfikowany przez pokolenia.Ulubione ciastka moich wnuków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok 1,5 kg mąki tortowej
    20 żółtek
    0,5 kg cukru pudru
    0,5 kg masła
    2 łyżeczki amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    12 łyżek śmietany 18%
    skórka z pomarańczy
    sok z 2 cytryn
    gruby cukier do wypieków
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka adwentowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Amoniak rozpuścić małej ilości ciepłej wody. Do masy jajecznej, dodać przesianą mąkę z proszkiem, śmietanę i resztę składników. Zagnieść ciasto, włożyć do miski przykryć i schować do lodówki lub zamrażarki, jak chcę się ciastka piec pózniej. Ciasto wyjąć, jak było w zamrażarce rozmrozić, rozwałkować na grubość 2 milimetrów, wykrawać.Smarować roztrzepanym jajkiem, maczać w cukrze. Piec 15-20 min w 220 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować