Adwentowe półksiężyce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Vanillekipferl austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o migdałowym smaku z dodatkiem wanilii. Półksiężyce pieczone w czasie Adwentu choć wspaniale smakują o każdej porze roku. Kruche, a zarazem delikatne i pyszne ciasteczka.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 2 blachy

    masło 200 g
    migdały 100 g ( użyłam całych )
    żółtka z 2 jaj
    mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
    cukier puder 3/4 szklanki
    aromat migdałowy 1 łyżeczka
    ziarenka z małej laski wanilii
    ponadto cukier puder z cukrem wanilinowym do posypania
    *Szklanka o pojemności 270 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Adwentowe półksiężyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Migdały najlepiej przygotować dzień wcześniej lub użyć gotowych, mielonych. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na parę minut. Następnie odcedzamy i ściągamy skórkę, dokładnie osuszamy i odstawiamy na parę godzin. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Migdały przekładamy do młynka lub malaksera i mielimy. Laskę wanilii przepoławiamy i wydrążamy ziarenka. Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera i miksujemy do uzyskania zwartej kuli ciasta. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30-60 minut. Z ciasta odrywamy po kawałku, pozostawiając resztę w lodówce. Rolujemy wałeczek, który kroimy na kawałki o długości 4-5 cm. Następnie formujemy półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 °C, aż się lekko zarumienią. Ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem z domieszką wanilinowego lub obtaczamy w miseczce z cukrem. Przechowujemy w metalowej puszce lub słoiku do 7-10 dni.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować