Ciastka a'la francuskie

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis pochodzi z zeszytu babci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 duże blachy piekarnikowe ok. 100 średnich ciastek.
    Składniki na ciasto:
    6 szklanek mąki
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny 250g
    1 kostka smalcu 200g
    1 duże opakowanie śmietany 18% 400g
    Dodatkowo:
    marmolada (użyłam różanej)
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka a'la francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jv0qkj 1. Składniki na ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt, za pomocą radełka pociąć na małe kwadraty. Marmoladę przełożyć do worka lub szprycy i wyciskać po środku na każdy kwadrat.
  • image-1dr1w52 2. Rogi zwijać, zlepiając u dołu.
  • image-09kgvl5 3. Zlepione ciastka przekładać na blachę. Piec w temp 200 s C ok 10-15 minut do jasno złotego koloru. Gdy ostygną,posypać cukrem pudrem.
    Smacznego:)

Porady

Ciastka szczelnie zamknięte zachowują świeżość przez 2 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować