Ciasteczka z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Propozycja na kruche, bardzo smakowite ciasteczka z dodatkiem kurkumy i cytrynowej nuty. Na środku każdego z nich znajduje się oczko z truskawkowej marmolady, która jeszcze bardziej rozpieszcza nasze kubki smakowe. Ciasteczka są idealne na mały deser. Znikają błyskawiczie :D

  • 40 min

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1 niepełna szklanka cukru
    - 170 g masła
    - 2 jajka
    - 1 płaska łyżeczka kurkumy
    - 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    - kilka kropel aromatu cytrynowego
    + marmolada truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło, cukier i jajka ucieramy na jednolitą i gładką masę. Możemy to zrobić za pomocą miksera. Do masy dodajemy także kilka kropel aromatu cytrynowego.
  • 2 2. Do powstałej masy dodajemy mąkę, kurkumę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około 15 minut do zamrażarki.
  • 3 3. Po tym czasie ciasto rozwałkowyjemy, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształy. Ciasteczka będą składane, więc wycinamy tyle samo spodów, co ich górnej części, z tym, że w tej ostatniej wycinamy dodatkową dziurkę za pomocą mniejszej foremki.
  • 4 4. Spody przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego z nich układamy marmoladę truskawkową i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką.
  • 5 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.
  • 6
6. Ciasteczka są gotowe po ostudzeniu i odpowiednim stężeniu marmolady. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować