Ciasteczka waniliowe

0 (0 ocen)

Pyszne ciasteczka o wspaniałym waniliowym smaku i aromacie.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    200 g schłodzonego masła
    150 g cukru pudru
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
    do dekoracji:
    cukier puder
    kilka kostek czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Przekąski

Ciasteczka waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i za pomocą siekacza do ciasta albo noża siekamy masło z suchymi składnikami aż powstanie "kasza". Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
  • 2. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, formujemy kulki i układamy je w odstępach na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy lekko np. widelcem, odciskając przy okazji "wzorek" (w czasie pieczenia zagłębienia się wypełnią i staną się mniej widoczne). Gdyby widelec kleił się do ciasta, można go zanurzać w cukrze pudrze.
  • 3. Blaszkę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni i pieczemy na złoty kolor (13-15 minut). Studzimy na kratce. Ciasteczka można po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, ale i bez tego są smaczne.

Porady

Domowy ekstrakt waniliowy można przygotować np. według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-ekstrakt-waniliowy-16. Z podanej ilości składników otrzymałam 48 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować