Ciasteczka podkówki

4.51 (185 ocen)

Pyszne, kruche ciasteczka. Idealne do kawy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    10 dag masła
    2 żółtka (białka pozostawiamy do posmarowania ciastek)
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżki rozdrobnionych w ręce płatków migdałowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 krople aromatu migdałowego

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.51 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka podkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy z ciasta wałeczki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 5-6 cm. Każdy wałeczek lekko spłaszczamy, zawijamy w kształt podkówki, których końcówki powinny być cienko zakończone.
    Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem lub płatkami migdałów. Piec. ok. 12-13 minut w temp. 170 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować