Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami

4.5 (159 ocen)

Ciasteczka są bardzo sycące. Idealne w podróż oraz do popołudniowej herbatki.

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
    200 g cukru
    1/4 kostki margaryny
    2 jajka
    1/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki płynnego miodu
    1/4 szklanki sezamu
    1/4 szklanki ziaren słonecznika
    1/3 szklanki orzechów włoskich
    1/3 szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztopić margarynę. Dodać do niej płatki owsiane, zamieszać. Do płatków dodać cukier. Cały czas mieszając, trzymać chwilę na ogniu do rozpuszczenia cukru. Garnek zdjąć z ognia. Dodać sezam, orzechy, rodzynki, słonecznik i miód. Wszystko zamieszać. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wbić jajka i całość wymieszać.
    Gotową masę można rozkładać na blaszkę na dwa sposoby: nakładamy łyżką masę i układamy na blaszce porcjami lekko spłaszczając lub wykładamy masę na stolnicę i wycinamy szklanką równe ok. 1 cm placuszki. Piec w temp. 160 C ok. 13-15 minut.

Porady

Proporcje ziaren: sezamu, rodzynek, słonecznika czy orzechów można dowolnie zmieniać, używać np. większej ilości słonecznika, dodawać inne bakalie (nerkowce, śliwki kalifornijskie, żurawinę, jagody goji, suszone owoce, kawałki czekolady), a nawet musli. Ze względu na dużą ilość bakalii ciasteczka dostarczają bardzo dużo energii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Sezam Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować