Ciasteczka owsiane

4.98 (174 ocen)

Zdrowe, pełne ziaren. Takie ciasteczka owsiane są przysmakiem nie tylko małych łasuchów, ale i dorosłych.

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    1 szklanka mąki
    2 szklanki płatków owsianych
    1 jajo
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    garść orzechów włoskich
    1/3 szklanki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1/4 szklanki sezamu
Wystaw ocenę:

4.98 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wyrobić z cukrem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki, miód, jajko i dalej wyrabiać, aż powstanie zwarta masa. Dodatki w postaci czekolady, ziaren, bakalii dodaję na końcu. Ilość i skład dodatków można zmieniać. Ciasto ma się kleić, ale nie rozsypywać. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dać więcej płatków lub bakalii. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C. Masy na ciastka owsiane nie da się wałkować (zbyt się klei), dlatego ciasteczka najwygodniej formować je za pomocą małej łyżeczki. Można nabierać ciasto łyżeczką, układać na blaszce i lekko spłaszczyć lub nałożyć masę do małych okrągłych foremek (ja używam foremki do babeczek) i przekładać gotowe ciasteczka na blaszkę wysmarowaną uprzednio tłuszczem. Ciasteczka podczas pieczenia rosną, lecz nie rozlewają się. Piec ok. 20 minut.

Porady

Ciasteczka pozostają miękkie nawet kilka dni po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy Słonecznik Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na ciasteczka z kolorowymi cukierkami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować