REKLAMA

Ciasteczka owsiane

wyświetlono: 31137 | dodany do książki kucharskiej: 27 | polecenia: 2

Zdrowe, pełne ziaren. Takie ciasteczka owsiane są przysmakiem nie tylko małych łasuchów, ale i dorosłych.

opublikowany: 07.10.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    1 szklanka mąki
    2 szklanki płatków owsianych
    1 jajo
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    garść orzechów włoskich
    1/3 szklanki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1/4 szklanki sezamu
Ocena:

(średnia 5 z 171 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wyrobić z cukrem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, płatki, miód, jajko i dalej wyrabiać, aż powstanie zwarta masa. Dodatki w postaci czekolady, ziaren, bakalii dodaję na końcu. Ilość i skład dodatków można zmieniać. Ciasto ma się kleić, ale nie rozsypywać. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dać więcej płatków lub bakalii. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C. Masy na ciastka owsiane nie da się wałkować (zbyt się klei), dlatego ciasteczka najwygodniej formować je za pomocą małej łyżeczki. Można nabierać ciasto łyżeczką, układać na blaszce i lekko spłaszczyć lub nałożyć masę do małych okrągłych foremek (ja używam foremki do babeczek) i przekładać gotowe ciasteczka na blaszkę wysmarowaną uprzednio tłuszczem. Ciasteczka podczas pieczenia rosną, lecz nie rozlewają się. Piec ok. 20 minut.

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na ciasteczka z kolorowymi cukierkami!

Porady

Ciasteczka pozostają miękkie nawet kilka dni po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Ciasteczka owsiane

bardzo smaczne, z dużą ilością ziaren

kategoria: Ciasta Desery ciastka opublikowany: 03.09.2016 | wyświetlono: 25971 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE