Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy z orzechami po czym dodajemy miękkie masło oraz wbijamy dwa jajka .
2.Wyrobione ciasto nabieramy w dłonie i formujemy kulki wielkości orzech włoskiego , ściskamy i formujemy ciasteczka i grubości ok. 0,5 cm.
3.Do formowania ciasteczek można używać różne kuchenne foremki . Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy blachę na środek piekarnika na 13 minut . Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do plastikowego pudełka . Najlepiej smakują na drugi dzień.
Porady
Ciasteczka można przetrzymywać do 2 tygodni i każdego dnia smakują wybornie . Polecam dodanie żurawiny nadaje ciekawego smaku . Można również dosypać ziarna dyni lub słonecznika.
Komentarze