Ciasteczka owsiane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowa przekąska dla każdego.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -200 g płatków owsianych górskich
    -100 g masła w temperaturze pokojowej
    -2 jajka
    -4 płaskie łyżki cukru
    -2 kopiate łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - garść posiekanych dowolnych orzechów ( polecam włoskie)
    - opcjonalnie garść posiekanej żurawiny lub rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suche składniki. 1. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy z orzechami po czym dodajemy miękkie masło oraz wbijamy dwa jajka .
  • Wyrabiamy ciasto . 2. Wyrobione ciasto nabieramy w dłonie i formujemy kulki wielkości orzech włoskiego , ściskamy i formujemy ciasteczka i grubości ok. 0,5 cm.
  • Formujemy ciasteczka. 3. Do formowania ciasteczek można używać różne kuchenne foremki . Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy blachę na środek piekarnika na 13 minut . Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do plastikowego pudełka . Najlepiej smakują na drugi dzień.

Porady

Ciasteczka można przetrzymywać do 2 tygodni i każdego dnia smakują wybornie . Polecam dodanie żurawiny nadaje ciekawego smaku . Można również dosypać ziarna dyni lub słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Płatki Rodzynki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować